Картините със слънчогледи на Ван Гог са наречени "Вариации на жълтата тема". Обзет от много мрачни мисли, причинени от депресията, от която страда, жълтото е предназначено да осветява дните на Ван Гог. Психолозите твърдят, че художникът е завладян от този цвят, за да открие светлината, която ще го отведе от мрака на неговото отчаяние.

Слънчогледите имат психологическо въздействие, което създава впечатление за вечно щастие. Ето защо тези картини изглеждат безкрайни. Жълтото и синьото са цветове, които му припомнят за детството и за времето, прекарано в родната му Нидерландия. Това е класически констраст на цветове. "Куполът на небето е изключително синьо; цветът на слънчевата светлина е бледо жълтозелено, сладък и омагьосващ, като комбинация между небесното синьо и жълтото в картините на Вермеер или Делфт. Не успях да възпроизведа тази красота." пише Ван Гог на брат си Тео.

Серията "Слънчогледи" е започната през парижкия период на автора през 1887 г. Спецификата на тези картини се крие в подредбата на цветовете. Те лежат на земята, докато слънчогледите, нарисувани една година по-късно в Арл, са поместени във ваза. Преобладаващият цвят в арлската палитра придобива отличителна яркост. В съзнанието на твореца, и двете серии са свързани с името на неговия приятел Пол Гоген, който притежава две от парижките версии. Пол Гоген, който е бил гост на Ван Гог за два месеца през 1888 г., говори за любовта на Винсент към жълтото в "Essay about free art" през 1894 г.: "Винсент беше човек, който се страхуваше от тъмнината и имаше нужда от топлина."

От друга страна, символизмът е бил доста популярен сред младите артисти по онова време. Затова Винсент се опитва да изобрази същността на избрания обект, избягвайки обикновената фотографска имитация. Картините "Слънчогледи" на Ван Гог улавят спокойната природа на цветовете, а ролята на светлосиният фон в някои картини е да подчертае яркостта на цветята. В тези картини се забелязват два ясно очертани стила: продължителна композиция от вълнообразни криви и сложни къси и остри линии. Серията "Слънчогледи", рисувана в Арл, е създавана от август 1888 до януари 1889 г. Картините показват слънчогледите във всички етапи от живота – от пълното разцъфване до увяхването. Някои от версиите вече не са в първоначалното си състояние. Пример за такава картина е токийската версия. Тази картина е разширена от всички страни от платно, което е добавено по-късно. Смята се, че промените са направени от първия ѝ собственик Емил Шуфнекер.

Картината "Van Gogh Still Life: Vase with Fifteen Sunflowers" държи рекорда за най-скъпа картина за 1987 г. На 31 март японският магнат Ясуо Гото купува картината за $39,921,750. Рекордът е бил разбит няколко месеца по-късно от Алън Бонд, който купува "Irises" на Ван Гог за $53,9 млн.