Пол Сезан е френски постимпресионист. Неговите творби символизират прехода от развиващия се през XIX в. импресионизъм към доминиращия през първите години на XX в. кубизъм. Прочетете тези 7 факта и научете повече за един от най-големите художници на всички времена.

  1. Пол Сезан е роден на 19 януари 1839 г. в Екс ан Прованс, Франция. Баща му е съосновател на банка, и когато Сезан пораства, получава голямо наследство от баща си. Това прави Сезан финансово осигурен.
  2. От 1861 до 1870 г. работата на Сезан се характеризира с тъмни цветове и силно присъствие на черно. Този период се нарича Тъмния период. За него са характерни картини с еротични и насилствени теми.
  3. От 1870 г. до 1878 Сезан, под влиянието на Писаро, изоставя тъмните цветове и платната му стават много по-ярки. Това е импресионистичния период на неговото творчество. Някои от неговите творби от този период, които сега се смятат за забележителни, тогава са били критикувани и Сезан „никога не забравя съчувствието и разбирането, с което Писаро го насърчава“.
  4. От 1878 до 1890 г. Сезан се откъсва от импресионистичните влияния и изкуството му придобива повече независимост. През този период Сезан се жени, а баща му умира, завещавайки му имот.
  5. В последния период на своята работа, от 1890 до смъртта си, Сезан се оттегля от рисуването и прекарва дълги периоди в творческа изолация. Макар че неговите картини стават добре познати и новото поколение от художници му се възхищават, този период е белязан от тревожни събития. Неговите отношения с другите художници стават обтегнати, а той заболява от диабет.
  6. Отдадеността на Сезан към работата му коства живота. Един ден, докато рисувал в полето, се развива буря. Въпреки нея, Сезан продължава да рисува още два часа, преди да реши да се прибере. По пътя той рухва и бива отведен у дома от преминаващ шофьор. Няколко дни по-късно Сезан умира от пневмония. Той е погребан в старото гробище в любимия му роден град Екс ан Прованс.
  7. "Картоиграчи" - емблематичната творба на Сезан, е второто най-скъпо произведение на изкуството, което някога е било продавано. През 2011 г. е продадено за над $250 млн. Рисувана в началото на 1890 г., картината изобразява провансалски селяни, играещи на карти. Моделите за картините са местни работници, някои от които са работили за семейното имение на Сезан.