Доколко добре познавате Винсент ван Гог - най-яркият представител на постимпресионизма, чиито картини днес се оценяват на милиони долари? Вижте седем факта за неговия живот:

1. Ван Гог започва да рисува след като навършва 27 години без да има художествено образование. Почти изцяло самоук, той експериментира с бои и цветове, за да създаде едни от най-значимите творби в изобразителното изкуство.

2. Ван Гог създава над 2000 творби за период от 10 години. Това включва 860 маслени картини и около 1300 скици и малки рисунки, което означава че Ван Гог създава по 2 картини на седмица. 

3. Когато Ван Гог започнал да рисува, използвал селяни за модели на платната си. По-късно започнал да рисува цветя, пейзажи и себе си, най-вече защото бил прекалено беден, за да плаща на хора, които да му позират.

4. Ван Гог успява да продаде само една картина през целия си живот - Червеното лозе в края на 1888 две години преди смъртта си. Почти през целия си живот, той се издържа от парите пратени от брат му Тео, който е търговец на картини в Париж и го свързва с други знаменити художници по това време като Гоген и Моне.

5. "Слънчогледите" на Ван Гог са били светложълти, но поради боите, които се използват по това време, интензивността на цветовете на каритините му се губи и жълтото потъмнява. Това важи за всички негови картини с подобна цветова гама.

6. Ван Гог счита картината си "Звездна нощ" за провал. В писмо до брат си той пише: "Тази картина не ми говори нищо" и не я изпраща в колета заедно с другите картини. Днес картината се оценява на над 100 милиона долара.

7. Йохана Ван Гог, жената на брат му Тео, събира след смъртта му всички негови картини, скици и писма и посвещава живота си на това творчеството на Винсент ван Гог да получи признанието, което заслужава.

www.1001kartini.com/4_van-gog - може да поръчате репродукции на негови картини от нашата галерия.