Сортирай по автор Клод Моне

Клод Моне (1840 - 1926) е френски художник, основател на Импресионизма. Неговата картина Импресия по изгрев слънце, нарисувана през 1872г.  се счита за емблемата на стила. Тя участва в първата изложба на импресионистите две години по-късно (оригиналът може да бъде видян с музея Мармотан Моне, Париж). Един от критиците на изложбата я нарича с термина „импресионизъм“, желаейки по този начин да я омаловажи. Художнижите от своя страна харесали израза като удачно отражение на новия им стил на рисуване.

Клод Моне е неудовлетвовен от класическото, традиционно изкуство, преподавано в художествените школи, затова през 1862г. става ученик на Шарл Глейр в Париж. Завързва запознанство с другите в последствие велики импресионисти Пиер-Огюст Реноар и Алфред Сисле. Те изповядват нова стилистика в живописта (която се противопоставя на класическите, скучни техники). Художниците използват разчупени цветове и бързи нанасяния с четката, които се превръщат в основа на импресионизма.

Любими сюжети на Клод Моне са природните пейзажи и градините в заможния му дом. Водните лилии, мостът, езерото са характерни серии картини за творчеството на художника. Той обича да рисува определени пейзажи през различни сезони и часове на деня изобразявайки ги в различни цветови гами.

facebook_pixel